Hoe hoog mag mijn overkapping worden en heb ik een vergunning nodig voor mijn veranda?

Hoe hoog mag mijn overkapping worden en heb ik een vergunning nodig voor mijn veranda?

De titel van dit blog geeft al weg waar we het over willen gaan hebben: de hoogte die uw nieuwe overkapping mag hebben en het aanvragen van een vergunning voor de bouw van uw nieuwe aanwinst. Het zijn twee van de meest gestelde vragen over het aanschaffen van een veranda, tuinkamer of overkapping. U wilt natuurlijk goed geïnformeerd bij ons op de thee komen om de mooiste veranda uit te kiezen. De medewerkers van Top-Veranda’s zullen u natuurlijk helpen en/of adviseren over zaken als vergunningen en de grootte van een overkapping, maar we geven u hier graag op voorhand wat informatie.

FAQ'sVergunning aanvragen voor een overkapping

Het woord ‘vergunning’ klinkt vrij heftig, maar het is altijd goed om te weten waar u aan toe bent. UI wilt immers niet voor verrassingen komen te staan als uw veranda eenmaal door ons is geplaatst. Gelukkig is voor het plaatsen van een tuinkamer, overkapping of veranda in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Wij raden echter aan om dit altijd bij uw gemeente na te vragen voor specifieke informatie voor uw situatie en locatie. Hier kunnen namelijk uitzonderingen op van toepassing zijn die voor iedere gemeente verschillend zijn. 

Vergunningsvrij een veranda plaatsen

Er zijn namelijk een klein aantal uitzonderingen qua vergunningsvrij bouwen waar u rekening mee moet houden. Zo mag bijvoorbeeld een tuinkamer niet als hoofdwoning worden gebruikt. Ook mag uw bouwwerk niet groter zijn dan 30m2 en/of 50% van de tuin beslaan. Ook moet er rekening gehouden worden dat bepaalde gemeentes strenge eisen hebben wat betreft het aanblik van een wijk of straat. Als een veranda of overkapping bijvoorbeeld zichtbaar is vanaf de straat, dan is het goed om even de regels bij de gemeente te checken. Helaas kunnen wij niet per consument een vergunning regelen voor de nieuwe veranda. Dit heeft ook te maken met de regionale verschillen, waar wij geen invloed op kunnen uitoefenen.

Hoe hoog mag mijn overkapping worden?

Het leuke aan een overkapping of veranda is dat deze prachtig aan kan sluiten op de woning en op de tuin. Zo hebben meerdere van onze klanten aangegeven dat ze spijt hadden nooit eerder aan een veranda te hebben gedacht, aangezien het voelde alsof het bouwwerk er al die tijd al stond. Omdat we veel verschillende modellen veranda’s hebben, die we ook nog eens in meerdere kleuren kunnen laten produceren, zijn we erg flexibel wat betreft het plaatsen.

Toestemming van de buren en de gemeente

Als u met buren te maken heeft, is het altijd goed om eerst te melden dat u plannen voor een overkapping heeft. In principe mag dit zonder toestemming, maar u wilt natuurlijk geen ruzie met de buurman. Wel is het goed om na te gaan hoe het zit met de regelgeving voor de hoogte van de overkapping. Ook dit hangt af van de regio. Er zijn verschillende richtlijnen voor de maximale hoogte van de overkapping, dus het is goed om van tevoren informatie bij de gemeente in te winnen. Meestal gelden de volgende regels:

  • Wilt u een veranda aan huis? Dit kan vergunningsvrij tot en met 4 meter (vroeger 2,5 meter) vanaf de achtergevel, mits uw bouwwerk niet hoger dan 30 centimeter boven de eerste verdieping wordt.
  • Wilt u echter een overkapping die breder dan vier meter vanaf het huis is? Dan mag het bouwwerk in de meeste gemeentes slechts 3 meter hoog worden.
  • Wilt u een veranda, tuinkamer of terrasoverkapping plaatsen op de erfgrens? De hoogte mag dan maximaal 2 meter zijn. dan mag de overkapping een maximale hoogte van twee meter hebben.

Nogmaals, het is altijd slim om op een vrije avond even goed in de regelgeving van uw gemeente te duiken. Top-Veranda’s assisteert uiteraard graag waar mogelijk. We willen u immers zoveel mogelijk ontzorgen! Plan dus vandaag nog een afspraak en bezoek onze showroom. Onze medewerkers zullen u onder het genot van een kopje koffie alles vertellen over uw opties. Neemt u een aantal duidelijke foto’s van de huidige situatie mee? Hopelijk zien we u snel bij ons in Den Bosch!

Plan uw afspraak

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je tuin en veranda lenteproof met deze tips
Bereid je tuin en veranda voor op het voorjaar met deze handige tips van Top-veranda.nl. Leer hoe je je tuinmeubelen en -accessoires kunt reinigen, decoreren en vernieuwenLees meer...
Een witte veranda is helemaal van nu!
Een witte veranda is momenteel helemaal trendy en creëert een stijlvolle, tijdloze sfeer in uw tuin.Lees meer...
Voordelen van verschillende materialen voor veranda's

Veranda's en overkappingen zijn populairder dan ooit. Ze kunnen uw buitenleven verrijken, maar u tegelijk ook wat extra vierkante meters opleveren. Wanneer u op zoek gaat naar de juiste veranda of overkapping voor uw smaak, zijn er verschillende factoren om te overwegen. Duurzaamheid, onderhoud, kosten en uiterlijk zijn een paar van die factoren. Het materiaal waarvan uw nieuwe aanwinst wordt gemaakt, is logischerwijs ook zeer bepalend. Daarom is ...

Lees meer...