Hoe hoog mag mijn overkapping worden en heb ik een vergunning nodig voor mijn veranda?

Hoe hoog mag mijn overkapping worden en heb ik een vergunning nodig voor mijn veranda?

De titel van dit blog geeft al weg waar we het over willen gaan hebben: de hoogte die uw nieuwe overkapping mag hebben en het aanvragen van een vergunning voor de bouw van uw nieuwe aanwinst. Het zijn twee van de meest gestelde vragen over het aanschaffen van een veranda, tuinkamer of overkapping. U wilt natuurlijk goed geïnformeerd bij ons op de thee komen om de mooiste veranda uit te kiezen. De medewerkers van Top-Veranda’s zullen u natuurlijk helpen en/of adviseren over zaken als vergunningen en de grootte van een overkapping, maar we geven u hier graag op voorhand wat informatie.

FAQ'sVergunning aanvragen voor een overkapping

Het woord ‘vergunning’ klinkt vrij heftig, maar het is altijd goed om te weten waar u aan toe bent. UI wilt immers niet voor verrassingen komen te staan als uw veranda eenmaal door ons is geplaatst. Gelukkig is voor het plaatsen van een tuinkamer, overkapping of veranda in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Wij raden echter aan om dit altijd bij uw gemeente na te vragen voor specifieke informatie voor uw situatie en locatie. Hier kunnen namelijk uitzonderingen op van toepassing zijn die voor iedere gemeente verschillend zijn. 

Vergunningsvrij een veranda plaatsen

Er zijn namelijk een klein aantal uitzonderingen qua vergunningsvrij bouwen waar u rekening mee moet houden. Zo mag bijvoorbeeld een tuinkamer niet als hoofdwoning worden gebruikt. Ook mag uw bouwwerk niet groter zijn dan 30m2 en/of 50% van de tuin beslaan. Ook moet er rekening gehouden worden dat bepaalde gemeentes strenge eisen hebben wat betreft het aanblik van een wijk of straat. Als een veranda of overkapping bijvoorbeeld zichtbaar is vanaf de straat, dan is het goed om even de regels bij de gemeente te checken. Helaas kunnen wij niet per consument een vergunning regelen voor de nieuwe veranda. Dit heeft ook te maken met de regionale verschillen, waar wij geen invloed op kunnen uitoefenen.

Hoe hoog mag mijn overkapping worden?

Het leuke aan een overkapping of veranda is dat deze prachtig aan kan sluiten op de woning en op de tuin. Zo hebben meerdere van onze klanten aangegeven dat ze spijt hadden nooit eerder aan een veranda te hebben gedacht, aangezien het voelde alsof het bouwwerk er al die tijd al stond. Omdat we veel verschillende modellen veranda’s hebben, die we ook nog eens in meerdere kleuren kunnen laten produceren, zijn we erg flexibel wat betreft het plaatsen.

Toestemming van de buren en de gemeente

Als u met buren te maken heeft, is het altijd goed om eerst te melden dat u plannen voor een overkapping heeft. In principe mag dit zonder toestemming, maar u wilt natuurlijk geen ruzie met de buurman. Wel is het goed om na te gaan hoe het zit met de regelgeving voor de hoogte van de overkapping. Ook dit hangt af van de regio. Er zijn verschillende richtlijnen voor de maximale hoogte van de overkapping, dus het is goed om van tevoren informatie bij de gemeente in te winnen. Meestal gelden de volgende regels:

  • Wilt u een veranda aan huis? Dit kan vergunningsvrij tot en met 4 meter (vroeger 2,5 meter) vanaf de achtergevel, mits uw bouwwerk niet hoger dan 30 centimeter boven de eerste verdieping wordt.
  • Wilt u echter een overkapping die breder dan vier meter vanaf het huis is? Dan mag het bouwwerk in de meeste gemeentes slechts 3 meter hoog worden.
  • Wilt u een veranda, tuinkamer of terrasoverkapping plaatsen op de erfgrens? De hoogte mag dan maximaal 2 meter zijn. dan mag de overkapping een maximale hoogte van twee meter hebben.

Nogmaals, het is altijd slim om op een vrije avond even goed in de regelgeving van uw gemeente te duiken. Top-Veranda’s assisteert uiteraard graag waar mogelijk. We willen u immers zoveel mogelijk ontzorgen! Plan dus vandaag nog een afspraak en bezoek onze showroom. Onze medewerkers zullen u onder het genot van een kopje koffie alles vertellen over uw opties. Neemt u een aantal duidelijke foto’s van de huidige situatie mee? Hopelijk zien we u snel bij ons in Den Bosch!

Plan uw afspraak

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verlichting overkapping: sfeervolle noodzaak

De charme van een gezellige avond in de buitenlucht is onmiskenbaar. Of het nu gaat om ontspannen na een lange dag, genieten van een goed boek, of het vieren van een speciale gelegenheid met vrienden en familie, de juiste verlichting kan uw buitenruimte transformeren tot iets magisch. Bij Top-Verandas.nl weten we hoe belangrijk het is om uw veranda of overkapping niet alleen functioneel, maar ook sfeervol te maken. Daarom bieden wij een breed scala aan verli...

Lees meer...
T/m 7 juni 2024: 20% korting op veranda's!

De zomer komt eraan en dat betekent: volop genieten van het buitenleven! Wat is er nu fijner dan op een zonnige dag te ontspannen onder uw eigen veranda of terrasoverkapping? Bij Top-Verandas.nl, dé specialist in veranda's, terrasoverkappingen en tuinkamers in Brabant, vieren we de komst van het zonnigste seizoen met een fantastische aanbieding: bestel vóór 7 juni uw overkapping en ontvang maar liefst 20% korting op uw order...

Lees meer...
Vrijstaande veranda: de do's & don'ts

Top Veranda’s is, zoals u weet, dé veranda en overkapping dealer van Noord-Brabant. We plaatsen onze veranda's echter door heel het land, zodat iedereen kennis kan maken met ons inspirerende assortiment. Wat dacht u van onze selectie vrijstaande veranda’s: helemaal hot and happening! In dit blogartikel bespreken we de belangrijkste do's & don'ts bij het plannen en bouwen van een vrijstaande veranda, zodat u het mee...

Lees meer...
Stijlvol en praktisch: lamellendoek

Het binnenseizoen is net begonnen, maar dat betekent niet dat u uw veranda moet laten voor wat het is. U wilt niets liever dan optimaal genieten van uw terras of tuin, toch? Met een lamellendoek bent u de baas over de hoeveelheid zon en schaduw die uw veranda binnen schijnt. Dit fantastische accessoire voor uw glazen of polycarbonaat veranda geeft u de macht over zowel het voorjaarszonnetje als de winterzon. Of u nu zin heeft in een z...

Lees meer...
HEEFT U EEN VRAAG OVER ONZE SERVICE?

Ons team staat voor u klaar!

Contact & openingstijden